Karides Yemeği

Karides Yemeği

Karides Yemeği, denizlerin nadide kabuklularından olan ve kolay pişirilen karidesle yapılan yemeklerin genel adıdır. Az kalori ve doymuş yağ içeren karides bu yönüyle de diğer deniz mahsüllerinden ayrılır. Görünüş itibariyle bazılarına itici gelse de çok lezzetlidir, üstelik pişirmesi de çok kolay ve çok az zaman alıcıdır.

Karidesin Kabukları

Karides yapmaya karar verenlerin kafasını karıştıran konulardan biri karidesin kabuklu mu yoksa kabuksuz mu pişirilmesi gerektiğidir. Genel kabul gören kurala göre: Karidesi eğer söğüş olarak salatada veya kokteyl içinde kullanılacaksa, önceden haşlanıp ardından soyulmalıdır. Ama karides sote, börek, güveç, çorba vb. yapılacaksa önce kabukları soyulmalı öyle pişirilmelidir. Cinsine, büyüklüğüne ve pişirme yöntemine göre karides kabuklu ya da kabuksuz pişirilebilir. Karides hazır ve kabuksuz olarak alındıysa bile dikkat edilmesi gereken bir durum vardır. Kabuklu bir hayvan olan karidesin iç organları alışık olunandan farklıdır. Kabuksuz alınmış olsa dahi sırt bölgesinin içinde yer alan ince bir ipliğe benzeyen bağırsağın temizlenmesi gereklidir. Temizlenmeyen bağırsak karides yemeğinin tadını bozabilir. Karides elde tutulup sırtına boydan boya ince bir çizik atılmalı ve içerdeki ipliğe benzer bölüm çekilerek çıkarılmalıdır. Çimçim adı verilen ufak türdeki karidesler için bu işlem şart değildir, ancak Jumbo boy karideslerde mutlaka uygulanmalıdır. Karides eğer kabukları ile pişirilecekse başı ve kuyruğu birleştirilip sırt kısmından kürdan yardımı ile bu iplik alınabilir.

Kabukları soymak için ilk olarak karidesin kafası gövdeden ayırılmalı, ardından kabuklar elle koparılıp çıkarılmalıdır. Kabukların rahat koparılması için ilk önce ayaklar kopartılır ve ayakların vücuda bağlandığı boğumlar tutularak ayrılır.

Kabukların son boğumu olan kuyruk kısmı üstünde bırakılırsa piştikten sonra dekor olarak hoş bir görüntü verir. Soyulan kabuklar ve kafalar balık çorbası veya balık suyu yapmada kullanacak kıymetli kısımlardır. Daha sonra kullanılmak üzere buzdolabı poşetinde buzluğa atılabilir. Kabuğu soyulduktan sonra, hilal şeklinin dış tarafında boydan boya uzanan koyu gri bir damar görülür. Bu damar da bıçakla çizilerek dışarı alınıp atılmalıdır. Haşlanan karidesler de benzer şekilde soyulur.

Karides Yemeği Nasıl Pişirilir?

Karides yemeği yaparken dikkat etmek gereken en önemli husus da karidesin çok fazla pişmemesi gerektiğidir. Çok pişen karidesin suyu gider, lezzeti azalır ve lastik gibi sert bir kıvama gelir. Karidesin çiğken sahip olduğu beyaz ve yarı saydam görünümü gidip yerine pembe renk gelene kadar 3-4 dakika pişmesi yeterlidir. Özellikle de tavada sote yaparken bu sürenin geçmemesi önemlidir, yoksa kuruyacaktır.

Aslında karides birçok yöntemle pişirilebilir. Haşlanabilir, tereyağında kızartılabilir, ızgarada, tavada, baharat ya da domates eşliğinde pişirilebilir, güveç yapılabilir, hatta çorbası da yapılabilir. Bütün bunlar çok farklı soslarla servis edilebilir.

Son Güncelleme : 03.12.2018 03:30:48
Karides Yemeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Karides Yemeği Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Karides Yemeği"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Dondurulmuş Karides
Dondurulmuş Karides
Dondurulmuş karides: Denizlerde ve tatlı sularda yetişen Karides pembe, gri ve sarımsı renklerde de olmaktadır. Karidesin denizlerde ve tatlı sularda üreyen birçok çeşitti mevcuttur. Boyları ortalama olarak 1 cm’den 30 cm’ye kadar değişkenlik gös...
Amano Karides
Amano Karides
Amano karides, Bilimsel isim olarak Caridina Japonica olan bu canlılar Takashi Amano'nun araştırmaları neticesiyle akvaryum hayatına 1995 senesinde kazandırılmıştır. Görüntü olarak yarı-transparan kahverengi tonlara sahip bir karides türüdür. Amano k...
Karidesli Noodle
Karidesli Noodle
Karidesli Noodle, noodle'ın diğer adı çin eriştesidir. Bildiğimiz eriştenin daha ince daha yuvarlak daha çabuk pişeni olarak düşünebiliriz. Çok lezzetlidir. İçine koyulan her şeye ayrı bir lezzet verir. Tarifimizde noodle ve karidesi aynı anda kullan...
Karidesli Pizza
Karidesli Pizza
Karidesli Pizza, farklı ve bir o kadar da lezzetli ve besleyici olan güzel ve pratik bir pizza tarifidir. Alışıla gelmişin dışında değişik bir tarif. Bu lezzeti her öğünde rahatlıkla tüketebilirsiniz. İster bir pazar kahvaltısında ailenizle, ister öğ...
Karides Nasıl Temizlenir
Karides Nasıl Temizlenir
Karides Nasıl Temizlenir, karides kabukları olan bir deniz mahsulüdür. Ve pişirme işlemlerine başlanmadan önce mutlaka temizlenmesi gereklidir. Karidesler boyutlarına göre isimlendirilirler. En büyük karidesler Jumbo, orta boy olanlar kanal, küçük bo...
Tereyağlı Karides
Tereyağlı Karides
Tereyağlı Karides, yapmak belki de en kolay tarifler içerisinde en kolayına giren bir tarif vereceğim sıvayın kollarınızı hadi bakalım. Çimçim diye adlandırdığımız ufak boy karideslerden alıyorsunuz ardından ama küçük boyunu bulamadım büyük boy ka...
Karides Güveç Nasıl Yapılır
Karides Güveç Nasıl Yapılır
Karides güveç nasıl yapılır, karides güveç tarifleri farklı malzemelerle hazırlanabilir. Bazı tariflerde tereyağlı, kaşarlı, bazı tariflerde ise domates, biber gibi sebzelerle zenginleştirilebilir. Sonuçta gerçekten lezzetli bir karides yemeği yiyebi...
Karides Sosu
Karides Sosu
Karides Sosu, Bu sosun asıl adı "remoulade" sosudur. Ve hazırlanması da çok kolaydır. Sadece gerekli olan malzemeleri bir araya getirmeniz yeterli olacaktır. Bu sos genelde pane haldeki karidesle tam bir uyum içinde olmaktadır.Karides sosu için gerek...
Karides Nasıl Ayıklanır
Karides Nasıl Ayıklanır
Karides Nasıl Ayıklanır; Karides dendimi akla kabuklu bir deniz ürünü gelir ve tabiki yemeği yapılmadan önce temizlenmesi gerekmektedir. Karidesler boylarının büyüklüğüne göre Jumbo ve kanal ve cimcime adı altında adlandırılmaktadır. Karideslerinin...
Sarımsaklı Karides
Sarımsaklı Karides
Sarımsaklı Karides, Karides dünyanın en leziz ve D vitamini bakımından oldukça zengin bir nimettir. Karides dendimi çok kolay ve leziz olacak bir tarif veriyorum haydi başlayalım yemek severler.Sarımsaklı karides malzemeleri; Yarım Kilo Karides Ya...
Dondurulmuş Karides Güveç
Dondurulmuş Karides Güveç
Dondurulmuş karides güveç, bir deniz ürünü olan karides pembe gri ve sarımsı renklerde olabilir. karides bir deniz ürünü olmasına rağmen tatlı sularda da yaşayan bir çok çeşidi vardır. Ülkemizde Karadeniz dışında bütün denizlerde avlanabilmektedir, b...
Karides Söğüş
Karides Söğüş
Karides Söğüş, Karides dendi mi çoğu kişi balıkçılarda görünüşü nedeniyle kimse karidesi tercih etmez hatta itici bulan kişiler bile vardır. Fakat bir kere bile yeyip tadına bakan kişiler adeta karides söğüşün etkisi altından kurtulamamış bir lezzet ...

 

Karides Kolesterol
Beyaz İnci Karides
Karides Yemekleri
Karidesli Makarna
Karides Yavrusu
Karides Güveç Kalori
Karides Türleri
Karides Besin Değeri
Karides Cızlama
Güveçte Kaşarlı Karides
Karides Güveç
Karides Makarna
Dondurulmuş Karides Nasıl Yapılır
Karides Balığı
Karides Nasıl Pişirilir
Güveçte Tereyağlı Karides
Karides Cipsi
Dondurulmuş Karides
Karides Yemeği
Amano Karides
Karidesli Noodle
Karidesli Pizza
Karides Nasıl Temizlenir
Tereyağlı Karides
Karides Güveç Nasıl Yapılır
Karides Sosu
Karides Nasıl Ayıklanır
Sarımsaklı Karides
Dondurulmuş Karides Güveç
Karides Söğüş
Popüler İçerik
Karides Makarna
Karides Makarna
Karides Makarna, Karides çok kolay bir şekilde yapılabilen ve oldukça hızlı pişen harika bir deniz mahsulüdür. Mükemmel bir görüntü ve iştah açıcı bir...
Dondurulmuş Karides Nasıl Yapılır
Dondurulmuş Karides Nasıl Yapılır
Dondurulmuş karides nasıl yapılır, eğer karidesi seviyor ve sıkça yapmak istiyorsanız dondurulmuş karidesi alabilirsiniz.Dondurulmuş karides ile taze ...
Karides Balığı
Karides Balığı
Karides Balığı, Avrupa denizleri ve Kuzey Amerika Sahillerinde yaşayan ve kabuklular sınıfında olan balıklardır. Genellikle denizlerin kumluk bölgeler...
Karides Nasıl Pişirilir
Karides Nasıl Pişirilir
Karides nasıl pişirilir: Karides, denizlerin ender kabuklarından olması bir yana pişirilmesi, az kalorili olması, doymuş yağ içeriklerinin barındırma...
Güveçte Tereyağlı Karides
Güveçte Tereyağlı Karides
Güveçte tereyağlı karides, Karidesi özellikle kışın balık mevsimin açılması ile tüketmeye başlarız. Karides kolaylıkla hazırlanabilen ve çok çabuk piş...
Karides Cipsi
Karides Cipsi
Karides Cips, Cips zararlı olduğu için çoğu kişi yemeye çekinir. Bu cips tarifi hem doğal hem az yağlı hemde çok besleyici bir cips tarifidir. Yapması...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Karides Sosu
Karides Nasıl Ayıklanır
Sarımsaklı Karides
Dondurulmuş Karides Güveç
Karides Söğüş
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019